Nackspärr och ångest!

Just nu vill jag bara skrika! Ångesten har hälsat på flera gånger den senaste veckan (bla. Ikväll) och jag är så trött på den! Nu har jag dessutom fått nackspärr och jätteont i huvudet så just nu känns livet pissigt!

Jag tog mig ändå iväg till kyrkan för gudstjänst. Det var en bra predikan om att falla i Guds händer. Tyvärr hade jag svårt att hålla fokus då nacken värkte och andra tankar kom i vägen. Men jag försöker bara göra det -falla i Guds händer och vila där tills jag har kraft att kämpa vidare.

Imorgon ska jag upp 05.00, så jag ska försöka sova nu! Detta blev ett kort inlägg, mest för att jag ville få ut mina tankar ur huvudet!

God natt alla vänner!

Sara ❤️


En fantastisk och utmanande helg!

Hemma efter ett fantastiskt läger med Connect church. Jag är så otroligt tacksam över min kyrka. Över alla relationer jag har där och över alla nya människor jag hela tiden får lära känna. Helgen har bjudit på så mycket. Bra undervisning, härliga bön och lovsångsmöten, dop, god mat, sol, regn, skratt, gråt, bad, vattenskoteråkning, volleyboll och fantastisk gemenskap. Men trots att det varit en fantastisk helg så har den samtidigt varit ganska tuff. Jag hade varit vaken sedan klockan 05.00 på fredagen så redan när lägret startade var jag ganska trött. Jag har haft ont i ena axeln och nacken en tid och jag kände att det påverkade hela min kropp och framför allt min sömn. Det gjorde tyvärr att jag inte kände mig helt bra rent fysiskt under helgen vilket självklart är påfrestande. Men jag försökte hänga med så gott det gick ändå. Jag vill inte vara den som ligger och vilar på rummet när alla andra har roligt och umgås. Det fick jag sota för när jag kom hem istället då jag blev så yr att jag trillade i trappan hemma och slog mig på svanskotan och armbågen samt vred till knät så att det gör ont. Jag är dock glad att jag inte skadade mig mer. 

Temat under lägret har varit TRO. Undervisningen har varit så bra. Stark och talande men också väldigt utmanande. Jag känner att jag har så mycket att jobba med. Jag vill välja att tro på en Gud som hjälper mig igenom alla svårigheter jag möter i livet. Jag vill välja att ha mitt fokus på framtiden istället för på mitt förflutna. Men samtidigt ser jag bilden av ett oändligt berg som jag ska bestiga och jag känner mig så fruktansvärt liten. Jag undrar hur jag ska orka fortsätta klättra. Men jag vet ju självklart att jag måste ta det ett steg i taget. Inte tänka för långt framåt utan leva i nuet. 

Jag önskar bara att jag slapp känna mig så ensam i min kamp. Jag vet att det låter vansinnigt då jag har enormt mycket vänner och folk runtomkring mig som ber för mig, stöttar mig och finns där för mig. Jag gråter ofta fast jag vill vara stark och jag skäms över att jag känner så. Jag önskar så att jag kunde styra ännu mer över mina känslor och tankar. Men jag känner mig fast i min psykiska ohälsa. Det går inte att säga till någon med cancer "sluta känna smärtan i kroppen". Det går liksom inte. Däremot tror jag på en Gud som kan hela cancer och ta bort smärtan. Och jag tror att man kan leva och vara glad emellanåt trots att cancern finns där. På samma sätt är det med psykisk ohälsa. Jag fick diagnosen depression av min läkare för några år sedan. Och det är också en sjukdom även om den är psykisk istället för fysisk. Det går inte att säga "sluta känna ångest och oro". Jag önskar så att det gick, men känslorna finns där ändå. Men precis som med cancer kan jag ändå leva och vara glad emellanåt.

Medicinen för cancer är väl vanligtvis någon form av cellgift. Medicinen för psykisk ohälsa är väl kanske då snarare samtalsterapi och bearbetning av det som ligger till grund för sjukdomen. Och i detta tror jag att tid är en viktig faktor. Jag tror att Gud kan hela min depression i ett ögonblick, och jag har så många gånger undrat varför jag aldrig får mitt bönesvar och blir fri från allt det smärtsamma.  Men ju mer jag har bett över det, ju mer har jag känt att det nog inte är så Gud har tänkt. En vän till mig gav mig en gång bilden av en fjäril. Och hur viktigt det är att den själv får ta sig ur sin puppa för att kunna utveckla de färdigheter som krävs för att kunna flyga. Den bilden har återkommit till mig många gånger och jag tror att min väg till friheten är att verkligen få kämpa mig igenom ALLT som ligger ivägen för mig för att kunna leva mitt liv så som Gud har tänkt. 

Jag vet som sagt att jag har kommit en bra bit på vägen, men än är jag inte fri så kampen måste fortsätta. Jag ber om kraft och mod att orka fortsätta. Och jag ber också om vila och frid så att energidepåerna kan få fyllas på där emellan. Jag ber att alla tårar jag gråter ska få vara smärta som försvinner och att kärlek och ny kraft ska få fylla det tomrummet som blir efter att tårarna runnit ut. 
Slutligen ber jag om en god natts sömn så att jag kan få vakna pigg och alert och full av ny tro imorgon. 
Det bästa ligger framför, så måste det ju bara vara! 

God natt! 
Sara ❤️

Mående!

Funderar lite över det där med mående. Har haft en hyfsat lång period då jag mått ganska bra. Men det är inte så att det har kommit av sig själv. Att må bra är inget naturlig tillstånd för mig känns det ofta som. Jag måste i princip alltid kämpa och verkligen bestämma mig för att jag ska må bra och ibland går det och ibland går det inte. Och detta beror väl kanske på hur mycket ångest och negativa händelser, tankar osv jag upplever just den dagen.

Självklart finns det andra faktorer som också spelar in. Sömnbrist tex. Jag märker ofta stor skillnad i mitt mående beroende på hur mycket jag har sovit, samtidigt som att sömnen påverkas av mitt mående.. En ond cirkel kan man säga.

En annan faktor är ensamhet. Om jag har spenderat för mycket tid ensam hemma kommer ofta de negativa tankarna. Avundsjukan på alla andra som har familjer att umgås med hela dagarna. Känslan av att jag inte har någon tydlig, självklar tillhörighet.

Jag har jobbat en vecka sedan semestern tog slut. Och det enda jag ser framför mig är ett högt berg att bestiga. Jag känner mig inte alls motiverad till att hösten är på intåg. Jag tycker att min semester gick alldeles för snabbt och jag undrar lite hur jag ska orka fram till jul?!

Jag vill verkligen ur den här depressionen nu. För även om jag känner att jag periodvis mår bättre känner jag samtidigt att jag är fast i ett järngrepp och att den här depressionen inte vill släppa taget om mig riktigt. Och jag oroar mig över att hösten kommer bli tuff på grund av det. Istället för att lägga fokuset på allt positivt och bra i mitt liv plågar jag mig själv genom dessa negativa tankar!

Kvällens bön innan jag förhoppningsvis ska kunna somna får bli att jag får vila i Guds händer och att han ska bära mig igenom stormarna och föra mig ut i allt det fantastiska han har tänkt för mig!

God natt!
Sara❤️


Slut på semestern för denna gången!

Fyra veckor går fasligt fort! Kan inte fatta att min semester redan är över och att jag ska tillbaka till jobbet imorgon. Känner mig knappast redo, men det gör man ju aldrig efter en lång ledighet.

Sista veckan har jag varit hemma mycket. Träffat en del kompisar, städat, tvättat och pillat med saker som behövde göras. Det har gått bra och jag har lyckats hålla sinnet i schakt.

Det är skönt när man känner att man gör framsteg i sig själv. Att man mer och mer ofta lyckas bryta sin egen ångest. Att man klarar av att vara hemma med sig själv och sina tankar utan att gå under. Att man kan titta sig i spegeln och faktiskt se en stark person.

Jag har kommit så långt och jag är stolt över det. Jag vet att jag har en bit kvar, men jag tror mer och mer på att jag till slut kommer vara fri från den här depressionen. Ett steg i taget, lite bakslag här och där, men det går i allafall framåt!

Jag känner ändå att den här semestern har gett mig nya krafter att orka kämpa vidare. Livet kommer aldrig bli enkelt, men tacka vet jag alla vänner som hjälper mig att ta de där stegen framåt!
One day I will be there!

Nu ska jag nog snart sova. Om det går! Det där med att vända tillbaka dygnet efter fyra veckors semester är inte lätt!

Sara ❤️


Semester!

Har haft tre av fyra semesterveckor och har knappt varit hemma någonting. 3-4 dagar max. Inte för att jag klagar. Jag var orolig över att jag skulle ha allt för mycket tid med mig själv denna semestern och att ensamheten, ångesten och mitt psykiska mående skulle ta överhanden. Istället har dagarna fyllts med massa skoj. Första semesterveckan blev det en spontan tur till Öland med Sandra. Jag bodde i Malins hus vid Löttorp och hängde vid stranden, besökte Borgholm och hade mysiga dagar. Där var vädret betydligt mycket finare än på västkusten. Sedan hann jag vara hemma några dagar innan det bar iväg till Mallorca tillsammans med Mia. En vecka av sol och värme var verkligen välbehövligt. Dagen efter vi kom hem åkte jag till Alingsås för en mysdag med mina systrar och systerdöttrar. Sedan hade jag en dag hemma då jag packade om för att åka upp till Johanna och Oscar i Linhult och häng med massa goa människor. Vi hade härliga dagar med vattenskidåkning, wakeboardåkning, grill, spel, lekar mm. Så mysigt. Idag är jag hemma igen. Och denna sista veckan har jag inte så mycket planer, men jag hoppas att den också kan bli fantastisk.

Idag vaknade jag dock med en olustig känsla. Som om någon sa till mig att jag inte skulle tro att jag kan fly från det jobbiga genom att göra massa roliga saker. Och tro mig, det är jag helt medveten om. Verkligheten kommer alltid i kapp. Ångesten och depressionen försvinner inte för att jag fokuserar på annat. Den ligger bara där och pyr. Men genom att hitta på saker, glömma den för ett tag och bara få leva och andas får jag ny kraft att orka möta den. Jag vet att jag fortfarande har en bit kvar innan jag är fri. Och på något sätt har jag förlikat mig med tanken om att jag inte kommer bli fri på ett kort ögonblick, genom ett Guds mirakel. Inte för att jag inte tror att det är möjligt, utan för att jag faktiskt tror att det finns en mening med att jag ska kämpa mig igenom det här steg för steg. Jag kan ibland känna hur jag växer genom att övervinna varje kamp och kanske är det på det sättet Gud slipar mig för att bli stark och kunna anta nya utmaningar i framtiden.

Det är självklart inte alltid jag tänker såhär. Ibland undrar jag varför just jag har drabbats av psykisk ohälsa, ibland vill jag bara ge upp, och ibland tvivlar jag på att jag någonsin ska bli fri. Men jag har en drivkraft någonstans därinne som än så länge fört mig såhär långt. Att ge upp är ju inget alternativ så det är bara att fortsätta kämpa, hur tufft det än är!

Idag känns det dock som sagt lite jobbigare. Ångesten ligger där och lurar och jag har en oro i magen som jag så väl känner igen från tidigare dippar. Men jag ska stoppa det denna gången. Jag vet att jag kan, om inte annat med hjälp från ovan. För mitt i allt så har jag ändå valt att tro på en Gud som är så mycket större än alla mina bekymmer och som går bredvid mig, bär mig när det behövs och ser till att jag inte går under! Idag väljer jag att bara vila i hans nåd. Jag behöver inte prestera så värst mycket, utan jag kan bara lita på att hans hand håller om mig och inte låter mig falla.

Imorgon är en ny dag. Förhoppningsvis har jag fått ny kraft och glädje att orka leva imorgon. Men idag får vara en dag av att "bara vara".

Klockan är 12.45. Jag borde ta mig upp ur sängen nu! Hoppas ni får en härlig dag!

Sara ❤️